Bewaren 

Koop venkel altijd zo vers mogelijk. Als venkel te lang ligt, dan loopt de smaak terug. Een verse venkel ziet er fris, mooi groen uit en de ‘knol’ voelt stevig aan. Let erop dat de venkel-‘rokken’ spierwit zijn en geen bruine vlekken hebben. Verpakt in plastic folie of vershoudfolie is venkel een week in de koelkast houdbaar

Het Nederlandse venkelseizoen loopt van begin juni tot en met oktober. Het planten begint echter al van begin maart en gaat het hele seizoen door. Zo kan er voordurend geoogst kan worden.

 

Voor langer bewaren kan men de venkel blancheren en dan in de vriezer doen, de venkel zal dan enkele maanden houdbaar zijn.

Veelzijdig gebruik  

Alles aan de plant kan worden gebruikt. Het groen: de takken, bloemen en bladeren worden als kruid gezien. De venkelknol wordt als groente gebruikt. Venkelzaden staan al eeuwenlang bekend om hun geneeskrachtige werking. Ze worden verwerkt in venkelolie of thee, beide gewonnen uit de zaden.