ZOMER TEELT
Zaaien: april/mei
Verspenen: april
Planten: mei/juni
Oogsten: juli/augustus
HERFST TEELT
Zaaien in juni/juli
Oogsten: eind augustus tot begin november
Bekijk hier hoe venkel geteelt wordt.
Teelt
De teelt van venkel wordt voornamelijk in de landen rond de Middellandse Zee aangetroffen. Vooral in Italië is de teelt van venkel belangrijk. Daar komt de productie in de herfst goed op gang en gaat door tot ver in het voorjaar. In de zomer zijn de temperaturen in Zuid-Europa te hoog om met succes een goede bolvorm te krijgen. In Nederland wordt venkel op grote schaal geteeld sinds 1979. In ons koelere zeeklimaat gedijt dit gewas vooral in de zomer goed.
Van zaad tot venkelplant
Het onbehandelde zaad van venkel lijkt veel op grof peenzaad en heeft een anijsachtige geur. Venkel kan ter plaatse, in potjes of op trays en op zaaibed worden gezaaid. Voor een vroege teelt geeft men de voorkeur aan planten die onder staand glas zijn opgekweekt.
Venkel kan in volle grond, potjes of op trays worden gezaaid. Voor de vroeg teelt wordt onder staand glas geteeld, voor de latere teelt wordt ter plaatse gezaaid. Venkel wordt op vochthoudende, humusrijke zand- of lichte zavelgrond geteeld. Omdat venkel slecht tegen droogte kan is regelmatig water geven erg belangrijk. Daarnaast moet het gewas regelmatig kunnen groeien.
Venkel behoort tot de groep van de lange dagplanten. Lange dagen van meer dan 13 uur bevorderen de bloei-inductie. De plant schiet gemakkelijk door bij lange dagen, korte dagen vertragen dit proces. De groei van het gewas en de ontwikkeling van de bollen dient zo gelijkmatig mogelijk te verlopen. Zeer warme of erg natte zomers zijn ongunstig voor het gewas. Tijdens de groeiperiode vraagt het gewas verder gemiddeld weinig gewasbescherming.
De optimale kiemtemperatuur bedraagt 20-22 graden Celsius. Voor een goede groei van venkel zijn temperaturen van 16-18 graden Celsius optimaal. Temperaturen boven de 24 graden Celsius en beneden de 7 graden Celsius remmen de groei. Omdat venkel gevoelig is voor nachtvorst geven temperaturen lager dan -4 graden Celsius schade in het gewas.
Al na drie maanden is de venkel oogstrijp. De planten worden met een mes net onder de knol van de wortel losgesneden. Vervolgens wordt ook meteen ook het meeste blad verwijderd. Grote knollen worden vlug vlezig en taai, of ze kunnen doorschieten of gaan ze barsten. In de volle grond kan venkel van juni tot aan de vorst in de herfst worden geoogst. Op koude, natte gronden is de kans op mislukking groot. Als het echt koud begint te worden wordt de venkel gerooid.
De Nederlandse teelt is een ‘schone teelt’
Schone teelt betekent dat er weinig gebruik wordt gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen en er extra controles worden uitgevoerd op bijvoorbeeld de kwaliteit van de grond. In Nederland is venkel exclusief verkrijgbaar in het zomerseizoen. Ons koele en droge zomerklimaat is perfect voor de venkelteelt en verfijnt de bijzondere smaak van deze kruidige groente.
Teelttips
Venkel wordt bij voorkeur op een vochthoudende, humeuze zand- of lichte zavelgrond geteeld. Het gewas moet vlot en regelmatig kunnen groeien. De planten zijn zeer gevoelig voor storende lagen in het grondprofiel. Er treden dan groeiremmingen op, waarbij de bladnerven extra wit worden, het fijne bladgroen bruin verkleurt en de bol plat en groen blijft. Ook op koude, natte gronden is de kans op mislukking groot. Teelt op zware grondsoorten is mogelijk, mits de structuur van de grond in orde is.
Venkel kan slecht tegen droogte en daarom is regelmatig water geven bij dit gewas erg belangrijk. Dit geldt vooral na het uitplanten, dus voor de aanslag van de planten en bij ter plaatse zaaien met droog weer tijdens de opkomstperiode. Verder is regelmatige beregening gedurende de bolvorming gunstig voor bolvorming en productie.
Venkel plant je buiten in mei, juni. Dan is het risico van bevriezen verdwenen, en de kans op een succesvolle groei het grootst.