De oude Romeinen vonden dat de sterk aromatische geuren van de venkel op de geuren van hooi leken.

Geschiedenis 

Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Chinezen en Hindoestanen gebruikten venkel als remedie tegen slangenbeten en het verdrijven van schorpioenen. De oude Egyptenaren en Grieken kenden de plant als groente en als geneeskrachtig kruid. De oude Grieken gebruikten venkel als vermageringsmiddel. Via middeleeuwse handelsroutes werd het naar Europa vervoerd. De groente werd vanuit Italië in onze streken pas geïntroduceerd omstreeks het begin van de 18de eeuw. In vroeger tijden kauwden arme gelovigen soms venkelzaad tijdens de kerkdienst. Dit voorkwam het storende geknor van hun lege maag tijdens de preek.

 

Toch stond venkel ook weer niet altijd in een goed daglicht. De Griekse mythologie bijvoorbeeld verhaalt over Prometheus, die tegen de wil van de goden het vuur naar de mensen bracht. Om het gloeiende kooltje, dat hij van de berg Olympus had gestolen, te vervoeren, verpakte hij het in een venkelstengel. Het kwam de titaan duur te staan; hij werd aan de rotsen geketend, waarna een gier zich dagelijks tegoed deed aan zijn lever, die 's nachts weer aangroeide. De oude Grieken daarentegen hielden er hun verlichting aan over. Indachtig het gloeiende kooltje, gebruikten ze het witte merg van uitgedroogde venkelstengels als tondel in een toorts van harde schors.

 

De gezonde aspecten van venkel zijn ook al sinds de oudheid bekend. Op de pagina 'gezondheid' lees je daar meer over.

Venkel in Nederland 

Vooral Italië is van oorsprong een venkel-land, hier word 6 a 7 kilo per hoofd van de bevolking geconsumeerd terwijl dit in Nederland 2 a 3 ons is. Venkel is in deze landen ingeburgerd zoals bijv. kool in Nederland. Ze kennen de mogelijkheden van venkel en ook de typische smaak van venkel (anijs) wordt in landen als Italië en Frankrijk erg gewaardeerd. Nederland proberen we via de site en andere acties te informeren over de ongekende mogelijkheden en de bijzondere smaak, hopend dat venkel ook in ons land meer ingeburgerd zal raken.